November 12, 2019

”România, știi bine”, EP. 21, cu Paula Herlo. Ministerul Sănătății s-a autosesizat după dezvăluirile despre spitale

”România, știi bine”, EPISODUL 21. În ediția ”România, te iubesc!” difuzată duminică, 10 noiembrie, la Pro TV, am văzut spitalele de psihiatrie ale României: sumbre, apăsătoare, fără soluții pentru pacienți, dărăpănate și uzate moral. 

Au reacționat autoritățile? A tresărit o urmă de vină, de rușine pentru viețile care se scurg în condiții mizerabile?

În noul nostru podcast am căutat răspunsuri alături de Paula Herlo, care investighează de mulți ani problemele sistemului de sănătate și caută soluțiile pentru cei mai vulnerabili dintre cetățenii României.

Ni s-a alăturat deputatul de Cluj Emanuel Ungureanu, care a filmat condițiile din spitalele de regulă închise publicului și presei, și de regulă mizerabile și degradante pentru pacienții dinăuntru.

Paula Herlo și Emanuel Ungureanu au documentat cu filmări nenumărate cazuri în care pacienții erau tratați absolut inuman. Ei au reușit să intre în unele spitale de psihiatrie și să filmeze în locuri în care presa nu are acces, în locuri în care publicul nu are acces.

Parlamentarul a declarat că noul ministru al Sănătății, Victor Costache, s-a autosesizat după dezvăluirile făcute la ”România, te iubesc” despre condițiile îngrozitoare în care sunt ținuți pacienții spitalelor de psihiatrie. 

Posturile s-au luat pe șpăgi. Am în față un raport de la Socola și l-am rugat pe domnul ministru, am aflat că va lua măsuri: demiteri, control. Aștept să comunice public reacții la ceea ce știu că a văzut duminică. Însă aici sunt sute de pagini trimise la Parchet și rog Parchetul să se miște. Oamenii care-și cumpără postul. Când dai o șpagă de 5000, de 10.000 de euro, păi pe tine te interesează serviciul, ai închis ușa acolo, îi vezi pe ăia ca niște animale sălbatice.

Sunt medici care îmi zic tot așa pe surse, șoptit, în loc să iasă demn să spună în baza meseriei lor, a eticii profesionale, să spună domne nu e ok că oamenii ăștia sunt sedați tot timpul. Tot timpul când intram erau așa, legați de pat, legume.” - a spus deputatul de Cluj în cadrul podcastului ”România, știi bine”, difuzat exclusiv online în fiecare marți de la ora 11.00 pe știrileprotv.ro și pe paginile de Facebok și Youtube ale emisiunii ”România, te iubesc”.

La rândul său, Paula Herlo spune că a început anchetele jurnalistice plecând de la tragicul caz petrecut la spitalul de psihiatrie din SăpocaAm plecat, ca toată lumea, de la cazul Săpoca, atunci când 7 oameni au fost uciși de un pacient aflat în delir etilic. Atunci s-a discutat pentru prima dată despre ce se întâmplă de fapt în spitalele de psihiatrie. Să înțelegm că aceste instituții sunt închise, doar angajații au acces acolo și cei care conduc instituțiile. De cele mai multe ori sunt la marginea orașului sau în comune, ferite de ochii lumii și nimeni nu știe ce se întâmplă acolo de fapt.”

”Tratament fără scăpare” - ce urmează? Episodul 21 al podcastului ”România, te iubesc!” a fost LIVE de la ora 11.00 pe stirileprotv.ro, pe www.protvplus.ro, pe canalul de YouTube “România, te iubesc!” și pe paginile noastre de Facebook: ”România, te iubesc!” și Știrile Pro TV.

More episodes

Load more

Play this podcast on Podbean App