April 6, 2021

”România, știi bine”, episodul 34, cu Paul Angelescu. Experimentul Piatra Neamț

Podcast ”România, știi bine”, episodul 34. Jurnalistul Paul Angelescu a fost pe urmele dezastrului de la Piatra Neamț, unde, în noiembrie 2020, a avut loc una dintre tragediile din sistemul sanitar românesc: pacienții au ars de vii la terapie intensivă.

Reportajul realizat de Paul cu echipa ”România, te iubesc!” a fost difuzat la PRO TV în 4 aprilie 2021 și poate fi urmărit integral aici.

Secția acestui spital nu avea avize de la DSP, hidranții nu funcționau, sistemul de ventilație era inexistent, instalația electrică era din anii 70 și electricienii angajați nu aveau avize de la Autoritatea pentru Reglementare în Energie.

În salon, personalul medical aprindea candele pentru cei aflați în pragul morții, într-un mediu puternic îmbogățit cu oxigen.

Toate acestea s-au desfășurat sub ochii celor 8 manageri pe care i-a avut spitalul în 12 luni, toți numiți politic și fără concurs.

”În primul rând am putut să vedem acel perete despărțitor de pe holul ATI-ului care a ars. După ce au făcut acel perete despărțitor improvizat, multă lume spune că ar fi trebuit să ceară un aviz de la Direcția de Sănătate Publică, eventual și unul de la ISU. DSP spune că nu a existat acel aviz, ISU ne-a spus în reportaj că nici măcar nu au fost întrebați dacă e în regulă sau nu acel perete. Iar Corpul de Control al Ministerului Sănătății a constatat că, din cauza acelui perete, secția ATI nu putea să fie folosită corespunzător. Asta nu înseamnă că din cauza peretelui a ars. Însă ridică anumite semne de întrebare, dacă pacienții ar fi trebuit să fie transferați în acel ATI, deoarece ei fuseseră transferați în ziua în care a avut loc incendiul.” - povestește jurnalistul Paul Angelescu despre neregulile descoperite la spitalul din Piatra Neamț.

More episodes

Load more